4 причин, чому виникає млявість та втрата енергії до 10 ранку

28.12.2025 08:18
Зображення новини: 4 причин, чому виникає млявість та втрата енергії до 10 ранку
Багато людей відчувають втрату енергії вже близько 10:00 ранку. Головна причина не в недосипанні, а в комплексі помилок під час сніданку, які робить більшість. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Eating well. У сніданку бракує вуглеводів

Вуглеводи забезпечують енергією, яку можна використовувати протягом усього ранку, особливо після нічного голодування. Швидкозасвоювані вуглеводи, такі як випічка, можуть підвищити рівень цукру в крові та призвести до погіршення стану через брак білка та клітковини. Натомість віддавайте перевагу цільним харчовим джерелам вуглеводів, багатим на клітковину. Обирайте цільні зерна, фрукти з високим вмістом клітковини або бобові. Ці багаті на клітковину джерела вуглеводів допоможуть забезпечити стійку енергію протягом усього ранку, що не тільки підтримуватиме рівень енергії, але й може покращити когнітивні функції.  Сніданок містить багато цукру

Вживання занадто великої кількості доданого цукру вранці може призвести до браку енергії, особливо якщо у сніданку також бракує інших поживних речовин, що уповільнюють травлення, таких як білок і жир. До поширених сніданків з високим вмістом цукру належать мафіни, випічка, солодкі сніданки та кава з доданим цукром. Натомість оберіть несолодку каву з сендвічем, який містить суміш вуглеводів, білків і жирів.  Сніданок занадто низькокалорійний

Споживання занадто малої кількості калорій вранці може призвести до занепаду сил вже близько 10 ранку. Організму потрібна енергія (калорії), щоб функціонувати якнайкраще. Це означає, що потрібно снідати збалансовано та водночас забезпечити тривалу енергію. Наприклад, якщо ви займаєтесь спортом рано-вранці, то може знадобитися більше калорій, ніж тому, хто не тренується перед сніданком. Пропуск сніданку або недостатнє харчування може призвести до відчуття втоми до 10 ранку. Незбалансований раціон

Збалансованість означає поєднання поживних речовин під час кожного прийому їжі. Здоровий сніданок має баланс білка, клітковини та корисних жирів, щоб зарядити ранок енергією та не перевищувати рівень цукру в крові. Простий спосіб створити збалансований сніданок - це вибирати продукти з різних харчових груп. Наприклад, йогурт з гранолою та ягодами містить молочні продукти, зернові та фрукти. Як сніданок корисний   Поєднання поживних речовин Здоровий сніданок повинен містити три ключові компоненти - білок, клітковину та корисні жири. Це поєднання допоможе відчувати себе ситими та бадьорими до наступного прийому їжі чи перекусу. Додайте різнокольорові фрукти та овочі Вживання сніданку з фруктами та овочами різного кольору, наприклад, червоного або зеленого - це гарний спосіб розпочати день із джерела клітковини та вуглеводів для енергії. Обов'язково їжте білок та клітковину Варто споживати щонайменше 20 г білка та 5 г клітковини на сніданок, який підтримує стабільний рівень енергії та цукру в крові. Вживання достатньої кількості цих поживних речовин може сприяти гарному настрою та ситості. Їжте достатньо Зосередьтеся на споживанні достатньої кількості калорій, щоб підтримувати енергію протягом усього ранку. Намагайтеся виділити час, щоб сісти та насолодитися сніданком, замість того, щоб їсти його "на ходу". Вас може зацікавити:

  • 5 найкращих начинок для піци, які варто спробувати
  • Помилка №1, яку робить більшість під час застілля на свята
  • 4 прості правила вибору корисних цукерок від нутриціолога