Чи варто на Святвечір готувати смажені страви: відповідь дієтолога

24.12.2025 08:23
Зображення новини: Чи варто на Святвечір готувати смажені страви: відповідь дієтолога
На Святвечір перед Різдвом часто господині ставлять на стіл смажені пиріжки, рибу, картоплю. Як виявилось, з такими стравами варто бути обережними, адже вони дуже калорій та можуть призвести до збільшення ваги. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів дієтолог Олег Швець. Чи варто їсти смажені страви

За словами експерта, якщо споживати такі страви в помірній кількості, то немає нічого поганого в тому, щоб з'їсти смажену рибу чи смажений пиріжок. Важливо лише не "перевантажувати" стіл саме смаженими стравами.

"Посмажити можна рибу, а пиріжки і картоплю краще спекти. Або ж посмажити пиріжки, але рибу приготувати іншим способом. Зокрема, рибу теж можна запекти або ж приготувати заливне", - додав Швець.

Як відомо, смаження на рослинній олії збільшує калорійність страви. Тому дієтолог не рекомендує смаження як пріоритетний спосіб приготування риби. Однак, якщо в родині люблять смажену рибу, то не варто від неї відмовлятися.

Загалом, краще смажити картоплю на тваринному жирі, а не на рослинному. Тобто обирати сало чи смалець. Оскільки на Святвечір має бути пісне меню, то в цьому випадку такий варіант не підходить.

Якщо мета - повністю дотриматись пісного традиційного меню, краще обмежити смаження або вибирати мінімальне використання олії. Як смажити страви на Святвечір, щоб зменшити калорійність

Щоб смажені страви були менш калорійними, можна застосувати кілька простих прийомів:

  • використовуй мінімум олії - налийте на сковороду лише тонкий шар або використовуй антипригарну сковороду/гриль. Замість повного занурення у фритюр - обсмажуйте "сухим" способом
  • обирайте правильну олію - найкраще оливкова або рафінована соняшникова. Вони містять здорові жири, але не треба багато, щоб страва не була жирною 
  • попереднє відварювання або запікання - це зменшить час контакту з олією
  • смажте на високій температурі короткий час - швидке обсмаження з обох боків на сильному вогні дозволяє зробити скоринку, не вбираючи зайвої олії
  • часткове смаження - обсмажуйте лише на одній стороні для кольору, потім доводьте до готовності у духовці
  Вас може зацікавити:
  • Що не можна робити на Святвечір і Різдво
  • Що означає кожна з 12 пісних страв на Святвечір
  • Як українці в давнину очищали та захищали оселю на Святвечір