Скільки апельсинів насправді можна з’їдати за день без шкоди для здоров’я

20.12.2025 13:01
Зображення новини: Скільки апельсинів насправді можна з’їдати за день без шкоди для здоров’я
Апельсини - це найпопулярніший фрукт в українських домівках взимку. Ми звикли вважати їх головним джерелом імунітету та вітаміну С, часто керуючись правилом "чим більше - тим краще". Скільки апельсинів на день безпечно їсти - читайте в матеріалі РБК-Україна. Норма апельсинів на день Дієтологи та гастроентерологи сходяться на думці: безпечна добова норма для здорової дорослої людини становить 1–2 апельсини середнього розміру. Цієї кількості цілком достатньо, щоб покрити добову потребу у вітаміні С (яка складає близько 70–90 мг), отримати необхідну клітковину та антиоксиданти. Все, що з’їдається понад цю норму, організм просто не засвоює, або ж це починає працювати проти вас. Чому не можна їсти апельсини кілограмами? Існує міф, що ударні дози апельсинів допоможуть швидше одужати від застуди. Насправді ж організм людини не вміє накопичувати вітамін С «про запас». Надлишок просто виводиться нирками, створюючи на них додаткове навантаження. Але це не єдина причина зупинитися на двох плодах. Агресивна кислота Апельсини містять велику кількість органічних кислот (лимонної та аскорбінової). Якщо з’їсти 3-4 фрукти за раз, ви ризикуєте отримати печію навіть якщо маєте здоровий шлунок. Кислота подразнює слизову оболонку стравоходу та шлунка, що з часом може спровокувати гастрит. Цукровий удар Ми сприймаємо апельсин як кислий фрукт, але він містить чимало цукрів (фруктози). У двох середніх апельсинах міститься близько 24-30 грамів цукру, що майже дорівнює денній нормі доданого цукру за рекомендаціями ВООЗ. Надмірне споживання може призвести до стрибків глюкози в крові та набору зайвої ваги. Загроза для зубів Кислота розм'якшує зубну емаль. Стоматологи попереджають: якщо ви любите їсти цитрусові протягом усього дня, ризик ерозії емалі та карієсу зростає в рази. Сік чи цілий фрукт? Це принциповий момент. Лікарі радять надавати перевагу саме цілим фруктам. Склянка свіжовичавленого соку (фрешу) - це екстракт цукру з 3-4 апельсинів, але без найкориснішого - клітковини. Випиваючи сік, ви отримуєте миттєвий інсуліновий стрибок. Цілий фрукт перетравлюється повільніше, дає відчуття ситості та живить корисні бактерії в кишківнику. Кому варто бути обережним? Існують категорії людей, яким варто обмежитися кількома часточками або взагалі відмовитися від цитрусових: Люди з гастритом, виразкою або підвищеною кислотністю (категорично заборонено натщесерце). Алергіки Цитрусові - сильний алерген, і навіть у здорової людини переїдання може викликати псевдоалергічну реакцію (висип). Люди з хворими нирками Через вміст калію дієта при певних хворобах нирок вимагає обмеження таких фруктів. Вас може зацікавити:
  • Названо точну кількість мандарин, яку можна їсти на день без шкоди
  • Як на око визначити найсолодші мандарини в магазині
  • Які фрукти найчастіше обробляють пестицидами
При написанні матеріалу використані такі джерела: Journal of Agricultural and Food Chemistry, National Institutes of Health (NIH), МОЗ.