Чому дорога шинка псується за два дні: помилка, яку роблять майже всі українці

20.12.2025 12:05
Зображення новини: Чому дорога шинка псується за два дні: помилка, яку роблять майже всі українці
Ви купуєте в магазині свіжу й недешеву ковбасу чи шинку, а вже через пару днів у холодильнику вона виглядає так, ніби пролежала там тиждень? Про головну помилку при зберіганні цього продукту, розповідає РБК-Україна з посиланням на Onet. Чому шинка псується в холодильнику? Часто ми самі скорочуємо термін зберігання такої продукції, через одну поширену, але неочевидну помилку. Йдеться не лише про температуру в холодильнику чи "правильну" полицю, хоча це теж важливо. Найгірше, що можна зробити з ковбасою або шинкою, - залишити її в магазинному пакуванні з фольги чи паперу з пластиковим покриттям. Таке упакування утримує вологу, створюючи ідеальні умови для швидкого псування продукту. Експерти радять, що одразу після повернення з магазину такий продукт варто перепакувати. Продукту потрібен доступ повітря, але без пересихання. Найкраще для цього підходить пергаментний або спеціальний папір для м’ясних виробів — він водо- й жиростійкий та допомагає довше зберегти свіжість. Ще одна типова помилка - торкатися м’яса немитими руками. Це прямий шлях до розвитку бактерій. Перед тим як перекладати в’ялень, руки слід ретельно вимити або скористатися рукавичками. Як правильно зберігати шинку Оптимальна температура - не вище +5°C, а вживати продукт бажано протягом чотирьох днів. Якщо ж потрібно зберегти його довше, варто звернути увагу на вакуумне пакування, таку послугу пропонують деякі м’ясні крамниці. Перед святами або сімейними застіллями це може бути практичним рішенням. Для копчених шинок і в’ялених ковбас добре підходять скляні контейнери, які не вбирають запахів. Альтернатива - силіконові ємності. Вони не впливають на смак, витримують низькі температури й підходять навіть для заморожування. Вас може зацікавити:
  • Названо корисну норму сала в день, якої варто дотримуватись
  • Скільки сала можна їсти на день?
  • Названа користь сала, про яку мало хто знає