Майонез із магазину чи домашній: що радить дієтолог насправді

20.12.2025 08:36
Зображення новини: Майонез із магазину чи домашній: що радить дієтолог насправді
Новорічний стіл без "Олів'є" неможливий, а "Олів'є" неможливий без майонезу. Однак чи дійсно цей соус такий шкідливий, і чи варто боятися сальмонельозу від сирих яєць у домашній заправці? Як вибрати ідеальний майонез для святкового столу і як зробити його менш жирним - для РБК-Україна розповіла гастроентеролог-дієтолог, доктор медичних наук, професор Галина Анохіна. Як обрати майонез правильно

"Якщо говорити про якісний майонез, то він містить рослинну олію, гірчицю, яйця, оцет або лимонний сік. Але насамперед у магазині я раджу звертати увагу на жирність майонезу. Якщо майонез високої жирності, у ньому буде більше олії. Якщо він низької жирності, то в ньому буде більше наповнювачів, зокрема мальтози", - розповіла лікарка.

Вона додала, що людям, яким протипоказано споживати багато жиру, доцільно обирати майонез із низьким вмістом жиру. Якщо таких обмежень немає, то майонез із високим вмістом жиру є кращим вибором. Рецепт заправки з майонезом від дієтолога

"Безумовно, салати з майонезом смачні, і багато українців їх люблять. Проте я раджу майонез розводити і готувати з ним заправку", - зазначила дієтолог.

Вона розповіла, що для приготування заправки треба натерти цибулину, щоб отримати сік. Потім до цього соку додати столову ложку сметани, столову ложку майонезу і перемішати.

"З такою заправкою салат буде менш жирний і "не перевантажений". Заправка має приємний смак і чудово підійде, наприклад, для олів’є", - сказала лікарка. Чи можна вживати домашній майонез

Професорка зауважила, що не кожна господиня хоче витрачати час і готувати майонез самостійно. Багатьох бентежить і те, що для приготування домашнього майонезу потрібні сирі яйця.

"Сире яйце - це не страшно. Щоб убезпечитися від сальмонельозу, треба звертати увагу на шкаралупу яйця зсередини. Якщо на шкаралупі є плямка - таке яйце не годиться, його варто викинути", - розповіла лікарка.

Проте вона зазначила, що на сучасних птахофермах діють дуже суворі вимоги щодо безпеки

"Там має бути стерильно, майже як в операційній. Працівники, які доглядають за птахами, обов'язково переодягаються. Більше того, їм навіть забороняється розводити курей вдома, щоб не було жодних контактів з іншими птахами, крім тих, які живуть на птахофермі", - наголосила експертка.

За її словами, якщо сальмонела потрапить на ферму і нею заразиться хоча б одна курка, то заразяться й усі інші. Для власників птахоферм такі інциденти - це величезні збитки. 

Тож "промислових" яєць із магазину на варто боятися.  Чи треба мити курячі яйця для майонезу

Дієтолог розповіла, що мити курячі яйця не потрібно. Шкаралупа яєць не суцільна, а пориста. І якщо помити яйця, то мікроорганізми можуть частково потрапити всередину яйця.  

"Якщо яйце піддаватиметься термічній обробці, наприклад, його смажитимуть, а на ньому є якісь забруднення, то помити можна. Але якщо це яйце використовуватиметься сирим, зокрема для приготування майонезу, то мити його не треба", - зазначила лікарка. Раніше ми розповідали, скільки днів відкритий майонез безпечний для споживання. Крім того, писали, як вибрати якісний майонез у магазині, з порадами від харчового технолога. Також розповідали, як приготувати легкий та смачний салат за 7 хв - це ідеальний рецепт.