Три способи очищення кухонної дошки, щоб надійно видалити усі бактерії

18.12.2025 13:02
Зображення новини: Три способи очищення кухонної дошки, щоб надійно видалити усі бактерії
Кухонні дошки - потенційне джерело бактерій, якщо їх не чистити правильно. Названо ефективні способи, які допоможуть запобігти поширенню мікроорганізмів і зберегти дошку у безпечному стані для приготування їжі. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Real simple. Як часто чистити дерев'яну дошку

Дерев’яну обробну дошку слід мити після кожного використання. Тоді як щомісяця робити ретельне очищення. Якщо ви використовуєте обробну дошку для нарізання хліба та нарізання лимона, то немає потреби її мити. Просто приберіть крихти та переконайтеся, що на ній не залишилося вологи. Спосіб з засобом для миття посуду

Ніколи не мийте дерев’яну обробну дошку в посудомийній машині, оскільки вода може призвести до її розтріскування та деформації. Ці маленькі тріщини стають розсадником бактерій, які потенційно можуть спричинити харчові отруєння. Після того, як ви видалите будь-які залишки їжі з дошки, промийте її гарячою водою. Потім нанесіть засіб для миття посуду та потріть губкою або щіткою для посуду. Якщо ви помітили сліди від ножа, подряпини або нерівності на деревині, ретельно потріть ці ділянки, щоб уникнути потрапляння бактерій.

Ретельно очистіть і потріть обидві сторони дерев’яної обробної дошки, навіть якщо для нарізки використовувалася лише одна сторона.Якщо на дошці є ручка, помийте її також.

В кінці промийте обидві сторони дошки теплою водою. Потім витріть її чистою тканиною або паперовим рушником. Дайте дошці повністю висохнути. Спосіб з використанням відбілювача

Якщо обробна дошка використовується для нарізання сирої птиці або м’яса, то очищення відбілювачем допоможе знищити бактерії. Спочатку помийте дошку засобом для миття посуду та потріть губкою або щіткою для посуду.

Додайте 1 столову ложку хлорного відбілювача в раковину з водою та занурте дошку. Дайте розчину подіяти 2-3 хвилини, щоб він встиг знищити бактерії на дошці.

Промийте дошку теплою водою, потім висушіть тканиною або паперовим рушником. Спосіб з використанням лимона

Чищення дерев’яних дощок лимоном і сіллю раз на місяць - чудовий спосіб підтримувати їх у належному стані.

Залиште розчин солі та лимона на дошці приблизно на 5 хвилин. Ретельно промийте дошку, переконавшись, що вся сіль видалена, потім висушіть її тканиною або паперовим рушником. Перед зберіганням дошку повністю висушіть. Після повного висихання зберігайте вертикально, щоб уникнути деформації або пошкодження. Вас може зацікавити:

  • 5 звичок під час запікання, які призводять до пошкодження духовки
  • Простий спосіб, щоб їжа не прилипала до алюмінієвої фольги під час випікання
  • Три предмети, які ніколи не слід зберігати на кухонній стільниці