Борщ, часник, сало. Дієтолог оцінив класичний український обід

04.10.2025 18:00
Зображення новини: Борщ, часник, сало. Дієтолог оцінив класичний український обід
Багато хто вважає класичний український обід - борщ з чорним хлібом і салом - "важким" або надто жирним. Але чи справді це так? В інтерв’ю РБК-Україна кандидат медичних наук, професор, президент Асоціації дієтологів України Олег Швець пояснив, за якої умови улюблені національні страви є корисними та скільки сала можна їсти, не боячись за фігуру. Борщ - корисна страва чи ні? Швець підтвердив, що борщ є однією з найкорисніших страв у національній кухні. "Борщ - це чудова і корисна страва. До неї немає зауважень, крім одного - якщо борщ містить забагато жиру. Це може бути несприятливим чинником для людей, які намагаються контролювати масу тіла," – зазначив експерт.

Лікар пояснив, що саме робить борщ таким цінним для здоров'я.

"У борщі багато овочів, він містить м'ясо, приготовлене дієтичним способом. До готового борщу додають сметану, їдять його з часником. Це все - корисні продукти", - сказав фахівець.

Він також наголосив на культурному значенні страви, яке тісно переплітається з нутриціологією.

"Борщ - це дійсно культурний спадок українців і водночас це ще й компонент здорового харчування", - додав він. Сало з хлібом - суперфуд?

Дієтолог також оцінив класичні додатки до борщу, які часто викликають сумніви у прихильників дієт: пампушки з часником або бутерброд із салом та часником.

Фахівець відповів і на запитання, чи не буде таке поєднання занадто "важким".

"Це цілком здоровий варіант, тільки я б рекомендував обирати житній хліб. А трохи сала точно не зашкодить", - сказав Швець.

Лікар пояснив це необхідністю споживання жирів, до яких належить і сало.

"Жири цієї групи людина теж повинна споживати. У середньому споживання жирів має становити 20-25 грамів на день", - прокоментував він.

Таким чином, у помірних кількостях класичний український обід (борщ, житній хліб, невеликий шматочок сала та часник) є збалансованим і корисним прийомом їжі. Раніше ми розповідали про небезпечні харчові звички українців - ви їсте це щодня. Також писали, як отримати максимум користі від овочів та фруктів, з коментарями дієтолога. Крім того, розповідали, чим насправді небезпечні соління - приховані загрози, про які варто знати кожному.