Багато українців переконані, що їхній раціон є збалансованим, але щоденний вибір продуктів формує небезпечну "західну" модель харчування, яка збільшує ризики серйозних хвороб.
В інтерв’ю РБК-Україна дієтолог Міністерства охорони здоров’я України, професор Олег Швець назвав продукти та звички, які варто негайно змінити, аби зберегти здоров’я.
Міф про "важкість" та баланс української кухні
Олег Швець зауважив, що українська кухня як така є збалансованою з погляду дієтології, оскільки містить усі необхідні категорії продуктів.
"Українська кухня різноманітна і містить усі основні категорії здорових харчових продуктів. Зокрема, це овочі, фрукти, ягоди, зернові продукти, горіхи, насіння, яйця, риба, м'ясо, молочні і кисломолочні продукти. Тож
наша кухня є збалансованою", - пояснив фахівець.
Проте, на його думку, проблема полягає у виборі конкретної людини.
"Інша справа, що люди серед цього переліку, свідомо чи несвідомо, обирають страви та напої, які відповідають їхнім уподобанням... Але те, як конкретна людина буде обирати і що буде вживати, значною мірою може вплинути на те, чи переміститься її меню умовно в розділ "зелений", "жовтий" чи "червоний", - сказав він,
Щодо поширеної думки про те, що українська кухня є "важкою" для травлення, дієтолог заявив, що це
ненаукова характеристика.
"Зазвичай те, що ми їмо, буде важким, якщо ми з'їмо надмірну кількість. І твердження, що вареники "важчі" для травної системи, ніж вівсянка з молоком, - це некоректне порівняння. Усе залежить від кількості спожитої страви", - підкреслив лікар.
Головна небезпека - надмірне вживання оброблених продуктів
Швець однозначно підтвердив, що українці споживають надмірну кількість певних продуктів, і ця тенденція є глобальною. Головна проблема - оброблені продукти, які ми їмо щодня.
Білий хліб замість каші
Фахівець навів приклад обробки зерна.
"Наприклад, із пшениці після обробки отримують борошно вищого ґатунку. Потім з нього випікають білий хліб. До цього хліба додають цукор, сіль, але в ньому немає найбільш корисного, що містять зернові продукти, - харчових волокон, які ще називають клітковиною", - сказав Швець.
Замість цього українці відмовляються від здорових альтернатив.
"Якби людина їла пшеничну кашу, то це був би здоровий варіант. Білий хліб - це нездоровий варіант. Проте українці їдять набагато більше хліба, ніж каші", - додав він.
Ковбаса та солодкі десерти
Та сама тенденція простежується і в інших групах продуктів.
"Те саме простежується щодо багатьох продуктів. Люди вживають менше м'яса, але їдять більше ковбаси. Або менше традиційних молочних продуктів, але більше молочних десертів", - коментує Швець.
Сіль і цукор
Третя ключова помилка - це надмірне споживання солодкого та солоного.
"До того ж чимало українців вживають забагато солодкого, причому не тільки їжі, а й напоїв. Люди п’ють багато газованих солодких напоїв або ж кавовмісних напоїв, у які додають різні підсолоджувачі, зокрема сиропи. Солоної їжі в раціоні українців теж забагато, особливо це стосується снеків, готових соусів, уже згаданих оброблених продуктів", - пояснює фахівець.
Наслідки небезпечних звичок
Швець підкреслив, що сукупність цих звичок формує небезпечний тип харчування, навіть якщо він містить традиційні українські страви.
"І все це разом формує модель харчування, яка може містити українські страви, але насправді виглядати як так звана "західна" модель", - каже він.
Саме це харчування, за його словами, зумовлює серйозні ризики для здоров'я нації.
"Що важливо: таке харчування збільшує ризик розвитку серцево-судинних та онкологічних захворювань, діабету", - резюмував Швець.
Раніше ми розповідали, як зварити яйця правильно: є хитрість, що змінює все.
Також писали про те, чому не варто викидати яблучні шкірки і чим вони корисні для здоров'я.
Крім того, розповідали про головні плюси та мінуси заміни їжі білковими коктейлями з коментарями дієтолога.