Чи можна заморожувати сметану без втрати смаку?

04.10.2025 13:00
Зображення новини: Чи можна заморожувати сметану без втрати смаку?
Сметану можна заморожувати, але після розморожування її текстура стає водянистою або зернистою. Заморожування змінює консистенцію сметани, проте не робить її непридатною для кулінарії. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living. Що відбувається, коли заморожувати сметану

Заморожування змінює текстуру сметани. Продукт має відносно високий вміст вологи і це призводить до утворення кристалів льоду під час заморожування.

Кристали льоду, що утворюються, призводять до дуже зернистої, а іноді й рідкої текстури, часто з утворенням додаткової рідини.

Сметана в основному не змінює смак, але деякі відчуття "свіжості" можуть зменшитися. Заморожену сметану краще використовувати в приготуванні (соуси, випічка, супи), бо вона втратить кремоподібну структуру. Терміни зберігання - у морозильнику сметана зберігається приблизно 2-3 місяці, далі текстура та смак можуть погіршитися. Як заморозити та розморозити Щоб заморозити сметану, помістіть її в герметичний контейнер і поставте в морозильну камеру. Також можете розділити її на менші порції в силіконовій формі для льоду, заморозити, а потім перекласти кубики в зіп-пакет для заморожування.

Щоб розморозити сметану, просто перенесіть заморожену ємність у холодильник. Під час розморожування вона стає зернистою, тому добре збийте її вінчиком або покладіть у блендер, перш ніж використовувати у своєму рецепті.

Якщо ви готуєте страву на гарячій плиті, наприклад, суп або рагу, вам навіть не потрібно розморожувати сметану. Просто додайте кубики або брусок сметани у відповідній кількості. Потім помішуйте вміст каструлі, поки вона не розтане. Чи можна повторно заморожувати Повторно заморожувати сметану не рекомендується. Ось чому:

  • ризик погіршення якості - після першого заморожування структура сметани вже порушена: вода відділилася, жир і білки розшаровані. Повторне заморожування робить її ще більш рідкою та зернистою 
  • санітарний ризик - при розморожуванні бактерії можуть почати рости. Повторна заморозка збільшує ризик псування та харчового отруєння 
Якщо сметану вже розморозили, її краще відразу використати в приготуванні страв, а не намагатися заморозити знову.   Вас може зацікавити:
  • Названо 3 категорії людей, яким краще відмовитися від сметани
  • Як виявити пальмову олію в сметані
  • Названо швидкий спосіб, який допоможе перевірить якість сметани