Скільки разів можна повторно смажити на одній олії?
31.08.2025 09:27

Повторне використання олії економить гроші, але може завдати шкоди організму. Названо безпечну межу, яку не варто перевищувати.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Epicurious.
Обирайте правильну олію
Важливо почати з хорошої олії для смаження. Кожна олія має певну точку димлення (температуру, за якої олія починає диміти).
Оскільки смаження відбувається на високій температурі, найкраще використовувати тип олії з високою точкою димлення (400°+), наприклад, арахісову олію, ріпакову олію або рослинну олію.
Якщо ви смажите на плиті, знадобиться велика каструля з товстим дном, бажано з високими бортиками, щоб запобігти бризкам. Також знадобиться термометр для вимірювання температури олії.
Ретельне підтримання температури олії під час смаження не лише покращує смак страви, але й подовжує термін її придатності. Коли олія перевищує точку димлення, її жири починають розщеплюватися, вивільняючи речовину під назвою акролеїн, яка надає пригорілій їжі гіркого смаку. Смаження на старій олії призведе до того, що будь-яка їжа матиме їдкий та жирний смак.
Чи можна повторно використовувати
Якщо ви хочете повторно використовувати олію для фритюру, головне - контролювати її температуру під час нагрівання, щоб вона не перевищувала точку димлення. Після завершення смаження дайте олії повністю охолонути, перш ніж продовжувати.
За умови, що ви виконали наведені вище інструкції, ви можете повторно використовувати олію для смаження. Але спочатку вам потрібно буде профільтрувати олію, щоб видалити будь-які домішки, такі як крихти або осад. Цей крок особливо важливий, оскільки зайві частинки їжі одразу згорять.
Ніколи не намагайтеся фільтрувати гарячу олію, оскільки це може спричинити серйозні опіки. Після того, як олія охолоне до безпечної температури, накрийте контейнер для зберігання кількома шарами марлі, ситечком або сіточкою.
Перелийте олію через марлю, щоб зібрати найдрібніші крихти. Зберігайте використану кулінарну олію в герметичному контейнері в холодильнику.
Скільки разів можна повторно використовувати олію
Щоразу, коли ви повторно використовуєте олію, вона дедалі більше дестабілізується, аж поки не розкладеться. Гарячі олії мають тенденцію до полімеризації - їхні молекули об’єднуються в набагато більші молекули, що надає олії густої, клейкої консистенції та темнішого кольору.
Зіпсована олія для смаження має їдкий запах. Якщо ви відчуваєте навіть натяк на прогірклість, то викиньте олію.
Навіть якщо олія виглядає та пахне добре, варто використовувати олію для смаження повторно не більше трьох разів. Не використовуйте повторно олію для смаження, яка зберігалася більше 1-2 місяців.
Вас може зацікавити:
- 5 корисних лайфхаків з соняшниковою олією для побуту
- Названа найгірша олія, яка продається в магазинах
- Розвінчано головний міф про пальмову олію, в якій вірять усі