Токсичні речовини в рослинах? Чи небезпечно їсти городину із зони бойових дій
30.08.2025 09:20

Бойові дії в Україні порушують структуру чорнозему та зменшують кількість корисних мікроорганізмів у ґрунті.
Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла еколог Тетяна Тимочко.
Чи небезпечний врожай, вирощений біля зони бойових дій
В цілому, за словами експерта, споживати городину, вирощену неподалік місць, де були бойові дії, "може бути небезпечно".
"Вибухи, пожежі та використання військової техніки залишають у ґрунті важкі метали, залишки вибухових речовин, паливо та мастила", - розповіла еколог.
Вона пояснила, що ці токсичні елементи "здатні переходити у вирощені культури й накопичуватися в організмі людини, створюючи серйозні ризики для здоров'я".
"Додаткову небезпеку становлять нерозірвані боєприпаси, які роблять сам процес обробітку землі смертельно ризикованим", - зауважила Тимочко.
Вона додала, що бойові дії також:
- порушують структуру чорнозему;
- зменшують кількість корисних мікроорганізмів у ґрунті.