5 продуктів, якими найчастіше труяться влітку: що варто знати кожному

27.07.2025 12:15
Зображення новини: 5 продуктів, якими найчастіше труяться влітку: що варто знати кожному
Літній сезон -це не лише час відпочинку, а й період підвищеного ризику харчових отруєнь. Високі температури створюють ідеальні умови для розмноження бактерій, тому деякі звичні продукти можуть стати небезпечними буквально за кілька годин. РБК-Україна розповідає про топ-5 продуктів, які найчастіше спричиняють харчові отруєння влітку і на що варто звернути увагу. Яйця та страви з них Сирі або недостатньо термічно оброблені яйця - джерело сальмонели. Особливо небезпечні домашні яйця, які зберігаються без холодильника. Омілети, заправки з жовтками, домашній майонез, все це потенційно небезпечно без належної обробки. М’ясо і ковбасні вироби У спеку м’ясо псується дуже швидко. Куплені на стихійному ринку шашлик або сосиски, що пролежали кілька годин без холодильника, можуть спричинити серйозне отруєння. Навіть запаковане м’ясо в магазині може бути небезпечним, якщо порушувався температурний режим. Майонезні салати Салати типу "Олів’є", "Шуба" чи з крабовими паличками - це бомба уповільненої дії в спеку. Майонез - ідеальне середовище для бактерій, які активізуються вже через 1-2 години поза холодильником. Такі страви варто готувати безпосередньо перед споживанням і не зберігати "на потім". Молочні продукти Кефір, йогурт, сир, молоко - усе це швидко псується при найменшому порушенні умов зберігання. Особливо небезпечні домашні молочні продукти без пастеризації. Навіть охолоджені, вони мають обмежений термін придатності. Торти та тістечка з кремом Кондитерські вироби з вершковим або білковим кремом легко вбирають бактерії, особливо якщо зберігаються не в холодильнику. Купувати їх краще у перевірених продавців і тільки з холодильної вітрини. У спеку уникайте їжі "з вулиці", ретельно мийте руки та овочі, перевіряйте терміни придатності. Вас може зацікавити
  • Ці продукти найчастіше викликають отруєння в ресторанах
  • Що можна і не треба робити, якщо ви отруїлись в ресторані
  • Як правильно мити овочі зі свого городу, щоб уникнути отруєння
При написанні матеріалу використовувалися наступні джерела: Health, Wikipedia, поради дієтологів.