Чому вам погано навіть після одного келиха: як відрізнити похмілля від непереносимості алкоголю
11.07.2025 07:00

Після келиха вина або пляшки пива вам стає дуже зле вже через 10-20 хвилин. Червоніє обличчя, прискорене серцебиття, паморочиться в голові. Але ж випили зовсім небагато! Це не обов’язково похмілля. Цілком імовірно, що у вас алкогольна непереносність.
Як відрізнити непереносність алкоголю від звичайного похмілля і що варто знати про ці стани, розповідає РБК-Україна.
Що таке алкогольна непереносимість
Це не алергія (як часто думають), а порушення обміну речовин, через яке організм не може повністю розщепити етиловий спирт.
Відповідає за це фермент альдегіддегідрогеназа (ALDH2). Якщо він мутований або неактивний, в організмі накопичується ацетальдегід - токсична речовина, яка і викликає неприємні симптоми.
Основні ознаки:
Симптоми непереносимості з'являються дуже швидко, буквально після декількох ковтків напою і розвиваються вони протягом 10-20 хвилин.
- Почервоніння обличчя або шиї
- Раптовий жар
- Пітливість
- Нудота
- Блювота
- Запаморочення
- Порушення координації
- Серцебиття або різке підвищення тиску
- Інколи - закладає ніс, з'являється висип, головний біль
- настає через 6-12 годин після вживання
- супроводжується головним болем
- сухістю в роті
- слабкістю
- може тривати до доби
- залежить від кількості й типу алкоголю
- У деяких людей від природи мутований фермент ALDH2
- Реакцію можуть викликати: домішки у вині, пиві, шампанському. Наприклад: сірчистий ангідрид, гістамін, дубильні речовини
- Інколи симптоми непереносимості схожі на алергію, але в основі саме метаболічний збій
- Які три напої не можна пити у спеку
- Якій алкоголь вважається найбезпечнішим влітку
- Названа точна доза алкоголю, яка призведе до жахливого похмілля